اگر در حوزه کسب و کار آنلاین و راهاندازی وب سایت تحقیق کنید، هاست یکی از اصلاحاتی است که به طور مکرر به گوشتان میخورد. هاست یا Host یک کلمه انگلیسی به معنای میزبان است که در این حوزه، میزبان وب سایتها خواهد بود. به عبارت دیگر هاست یکی از ضروریترین بخشهای وب سایت محسوب میشود که برای انتشار آن در فضای اینترنت کاربرد دارد. اگر صاحب یک کسب و کار آنلاین هستید یا به فناوری مربوط به توسعه وب علاقه دارید، با بررسی مطلب زیر به اطلاعات بیشتری در مورد میزبان وب سایت دست مییابید.
آشنایی با هاست
در معنای کلی، میزبان یا هاست به هر دستگاه محاسباتی یا سروری اطلاق میشود که خدمات و منابع مختلفی را در اختیار دستگاههای دیگر قرار میدهد که این دستگاهها اغلب به عنوان کلاینت خوانده میشوند. در زمینه اینترنت و فضای آنلاین نیز یک هاست به طور معمول با یک وب سرور ارتباط دارد.
در واقع هاست سروری است که وب سایتها را ذخیره و مدیریت میکند و سرویسهای کاملی را در اختیار آنها قرار میدهد. البته هاست تنها در وب سایتها به کار گرفته نمیشود بلکه در زمینههای مختلفی همانند شبکههای اینترنتی، محاسبات ابری و محیطهای مجازی نیز کاربرد دارد.
نحوه عملکرد هاست
هاست به عنوان یک جزء مرکزی در زیر ساخت اینترنت عمل میکند و کاربران را قادر میسازد به وب سایتها، برنامههای کاربردی و خدمات مختلف آنها دسترسی داشته باشند. در اینجا نحوه عملکرد یک هاست از جمله فرآیندهای مرتبط با ارائه محتوا به مشتریان را توضیح میدهیم.
راهاندازی سرور یکی از عملکردهای مهم میزبان وب سایت است. هاست به طور معمول یک سرور قدرتمند یا گروهی از سرورها است که برای مدیریت و ذخیره دادههای پیکربندی شدهاند. از آنجایی که وب سایت انواع فایلها، تصاویر و برنامهها را در بردارد، هاست این اطلاعات را ذخیره میکند.
در ادامه سرور راهاندازی شده نیز به طور دائم روشن است و اطلاعات ذخیرهشده را به اینترنت متصل نگه میدارد. شرکت هاستینگ منابع سرور اختصاصی را به هاست وب سایت شما وصل میکند. در عملکرد هاست مواردی همانند پهنای باند، رم و فضای ذخیرهسازی از اهمیت و ضرورت بالایی برخوردار هستند.
معرفی انواع هاست
هاست وب شاید شناختهشدهترین هاست محسوب شود؛ زیرا افراد و مشاغل مختلف به طور یکسان به خدمات این نوع هاست دسترسی دارند و برای توسعه وب سایت خود در اینترنت به این میزبانها نیاز خواهند داشت.
زمانی که یک وب سایت طراحی میشود باید بر روی سروری متصل به اینترنت ذخیره شود، در این مرحله است که هاست وب سایت نیز وارد عمل میشود. در بخشهای بعدی برخی از هاستهای کاربردی در زمینه وب سایت را معرفی میکنیم.
هاست اشتراکی
زمانی که چندین وب سایت منابع سرور یکسانی را به اشتراک میگذارند، در واقع از هاست اشتراکی استفاده میکنند. استفاده از این نوع میزبان وب مقرون به صرفه است اما میتواند به عملکرد کند وب سایت شما در هنگام ترافیک بالا منجر شود. به هر حال انتخاب هر هاست با مزایا و معایبی همراه است.
هاست مجازی یا VPS
هاست مجازی با نام سرور خصوصی مجازی نیز خوانده میشود که طی آن منابع اختصاصی در یک محیط مشترک ارائه میشوند. استفاده از این نوع هاست تعادل خوبی در میان هزینه و عملکرد سایت ایجاد میکند.
این نوع هاست شرایطی ایجاد میکند تا چندین وب سایت روی یک سرور واحد میزبانی شوند. این تکنیک روشی کارآمد برای به حداکثر رساندن منابع سرور است و به طور معمول توسط مشاغل کوچک یا متوسط استفاده میشود.
هزینههای این نوع هاست مقرون به صرفه هستند؛ زیرا منابع بین چندین کاربر به اشتراک گذاشته میشود. البته تخصیص منابع نیز از دیگر ویژگیها و مزایای این هاست است. کاربران با وجود به اشتراکگذاری سرور از وجود منابع اختصاصی نیز لذت میبرند.
هاست اختصاصی
این نوع از میزبانی نیز زمانی رخ میدهد که یک سرور کامل را برای یک وب سایت در نظر بگیرید. به طور معمول مشاغل بزرگی که ترافیک بالایی دارند، از این نوع هاست اختصاصی استفاده میکنند. به عبارت دیگر میزبان اختصاصی بیشتر برای وب سایتهای خیلی بزرگ و پرطرفدار انتخاب ایدهآلی محسوب میشود.
هاست ابری
این نوع میزبان وب نیز از شبکهای از سرورهای مجازی برای میزبانی وب سایتها استفاده میکند. البته که هاست ابری انعطافپذیری و مقیاسپذیری بالایی را شامل میشود و به همین دلیل از محبوبیت بالایی برخوردار است.
هاست ابری به جای تکیه بر یک سرور واحد، از چندین سرور متصل به هم استفاده میکند که امکان تخصیص یکپارچه منابع را فراهم خواهد کرد. این نوع هاست برای مشاغلی که ترافیک نوسانی دارند بسیار مفید است. برخی از مزایای هاست ابری عبارت هستند از:
- مقیاسپذیری
- امکان تنظیم منابع براساس تقاضا
- کاهش خطر خرابی
- مقرون به صرفه
ضرورت استفاده از هاست
هاستها نقش اساسی در عملکرد اینترنت و وب سایتها بر عهده دارند. در این بخش برخی از دلایل برای ضرورت استفاده از آنها را شرح میدهیم:
- تامین ویژگی دسترسی به وب سایتها: هاست اطمینان میدهد که وب سایت و برنامه کاربردی مورد نظر در تمام ساعات شبانهروز در دسترس کاربران قرار دارد.
- مدیریت منابع: میزبانهای وب سایت منابع لازم برای ذخیرهسازی و قدرت پردازش را برای اجرای کارآمد برنامههای سایت فراهم میکنند.
- ذخیرهسازی دادهها: هاست امکان ذخیره ایمن دادهها را فراهم میکند و دسترسی کاربران به اطلاعات خود را در هر زمان و مکان تضمین خواهد کرد.
- ارائه قابلیت گسترش: بسیاری از این سرورها راهحلهای مختلفی را در اختیار کسب و کارهای مجازی قرار میدهند تا با استفاده از منابع خود به رشد و گسترش بیشتری دست یابند.
هاستینگ به چه معنا است؟
هاستینگ به خدمات مرتبط با ارائه فضای ذخیرهسازی و دسترسی به وب سایتها و دادههای روی سرور اشاره دارد. این نوع خدمات به افراد یا سازمانهای مختلف اجازه میدهد تا محتوای خود را در فضای اینترنت به اشتراک گذاشته تا در دسترس کاربران قرار گیرند.
جنبه کلیدی هاستینگ ذخیرهسازی آن است. سرویسهای این میزبانی فضای ذخیرهسازی لازم را برای فایلهای وب سایت، پایگاه داده و برنامههای کاربردی در سرور فراهم میکند. همچنین هاستینگ به شما اطمینان میدهد که محتوای تولید شدهتان از طریق اینترنت در دسترس کاربران قرار میگیرد.
از دیگر خدمات و جنبههای کلیدی هاستینگ میتوان به مدیریت سرور اشاره کرد. ارائهدهندگان سرویسهای هاستینگ سختافزار و نرمافزار اساسی را مدیریت میکنند و از ثبات، امنیت و عملکرد وب سایت اطمینان میدهند.
در انتخاب هاست به این موارد توجه داشته باشید
هنگام انتخاب هاست برای رفع نیازهای خود باید چندین فاکتور را در نظر بگیرید. برای مثال هاستی را انتخاب کنید که برآوردن نیازهای شما را تضمین کند. به دنبال ارائهدهندگانی باشید که قرارداد SLA را برای اطمینان از عملکرد ثابت هاست در اختیار شما قرار دهند.
پشتیبانی از مشتری نیز امری مهم است. هاستهایی را بیابید که از طریق کانالهای مختلف همانند چت، ایمیل و تلفن پشتیبانی 27 ساعته در 7 روزه هفته را ارائه دهند. با انتخاب یک هاست مناسب میتوانید منابع خود را براساس افزایش نیاز کاربرانتان ارتقا دهید.
ویژگیهای امنیتی نیز از جمله مسائل مهمی است که به هنگام انتخاب هاست باید به آنها توجه کنید. مطمئن شوید که هاست اقدامات امنیتی و نسخههای پشتیبان معمولی را برای محافظت از دادهها در اختیار شما قرار میدهد.
قیمتگذاری هاست نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. پس به سراغ هاستهایی بروید که با قیمت مقرون به صرفه خود بتوانند ویژگیهای کارآمد و کیفیت بالایی را در اختیار شما قرار دهند.
آشنایی با سرور
شاید برخی از افراد هاست و سرور را با یکدیگر اشتباه بگیرند، هر دو موضوع نام برده شده از ضروریات راهاندازی یک سایت هستند. البته سرور، یک کامپیوتر یا سیستم نرمافزاری تخصصی است که دادهها، منابع، خدمات و برنامهها را از طریق یک شبکه در اختیار رایانههای دیگر به نام کلاینت قرار میدهد.
سرورها در مدیریت و ارائه اطلاعات و برنامههای کاربردی به کاربران در شبکههای محلی و سراسری اینترنتی نقش مهمی دارند. وب سرور یا حدودی شبیه به هاست است؛ زیرا وب سایتها را میزبانی میکند و صفحات وب را از طریق پروتکلهای HTTP به مشتریان ارائه میدهد.
همچنین سرور میتواند فایلها را ذخیره و مدیریت کند و به مشتریان اجازه دهد تا از طریق شبکه به دادهها دسترسی داشته باشند و آنها را به اشتراک بگذارند. سرورها دارای پایگاه داده هستند و خدمات مربوط به این پایگاه را در به رایانههای دیگر نیز ارائه میدهند.
تفاوت سرور و هاست
در حالی که اصطلاحات سرور و هاست اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند اما درون شبکههای اینترنتی معنای متفاوتی دارند. در جدول زیر تفاوت سرور و هاست را به طور خلاصه شرح میدهیم:
ویژگی | سرور | هاست |
تعریف | سرور یک کامپیوتر یا نرمافزار تخصصی است که خدمات، منابع و دادهها را از طریق شبکه به سایر رایانهها ارائه میدهد | هاست به هر دستگاه یا سروری گفته میشود که منابع یا خدماتی را برای سایر دستگاههای موجود در شبکه فراهم میکند |
عملکرد | سرورها وظایف خاصی همانند میزبانی وب سایت، مدیریت پایگاه داده و ارائه خدمات ایمیل را انجام میدهند | هاستها به هر دستگاه یا سروری اشاره میکنند که به یک شبکه متصل میشوند و دسترسی به منابع از جمله سرورها را فراهم خواهند کرد |
انواع | انواع متداول سرورها شامل سرور وب، فایل، پایگاه داده و برنامه است | هاستها میتوانند سرور باشند اما شامل هر رایانه یا دستگاه ای هستند که خدماتی را به مشتریان ارائه میدهند |
هدف | هدف اصلی یک سرور ارائه داده یا خدمات به مشتریان در صورت درخواست و نیاز است | هاست به عنوان یک دستگاه شبکهای عمل میکند که دسترسی به منابع از جمله سرورها را فراهم خواهد کرد |
دامنه چیست؟
دامنه یک آدرس قابل خواندن برای افراد است که به منظور شناسایی یک مکان در اینترنت استفاده میشود. در واقع دامنه راهی آسان برای دسترسی کاربران به وب سایتها است. از این طریق کاربران بدون نیاز به یادآوری آدرس IP که عددی پیچیده خواهد بود به سایت مورد نظر خود دسترسی مییابند.
دامنه نیز بخشی از سیستم DNS است که نام دامنه را به آدرسهای آی پی ترجمه میکند و به مرورگرها اجازه میدهد تا صفحات وب سایت مورد نظر را بارگیری کنند. قسمت اصلی دامنه که به طور معمول از 2 بخش تشکیل شده است، نام دامنه خواهد بود:
- دامنه SLD: این نامی است که توسط مالک انتخاب میشود.
- دامنه TLD: این نام دنباله نام قبلی است و دسته یا منطقه جغرافیایی دامنه را نشان میدهد.
علاوه بر نام دامنه، ساب دومین نیز اهمیت خاصی دارد که یک پیشوند اختیاری محسوب میشود. این پیشوند به نام دامنه اضافه شده تا بخشهای مختلف یک وب سایت را سازماندهی کند. برای دریافت دامنه نیز باید به سراغ افراد و سازمانهای ثبت دامنه بروید.
تفاوت هاست و دامنه در چیست؟
بررسی هاست وب سایت
با اینکه هاست و دامنه هر 2 جزء ضروری فضای اینترنت هستند اما اهداف و عملکرد متفاوتی دارند. در جدول زیر برخی از تفاوتهای واضح آنها را به طور اختصاری بیان میکنیم:
ویژگی موردنظر | هاست | دامنه |
تعریف | سروری که منابع، دادهها یا خدمات را از طریق شبکه به مشتریان ارائه میدهد. | یک آدرس خوانا برای افرادی که به دنبال شناسایی یک وب سایت در اینترنت هستند. |
عملکرد | هاست، محتوا، برنامه و دادهها را ذخیره و مدیریت کرده و آنها را به کاربران ارائه میدهد | دامنه کاربران را قادر میسازد با ترجمه آدرس آی پی به راحتی وب سایت مورد نظر خود را بیابند |
اجزای سازنده | سختافزار و نرمافزار یا سرور و برنامههای کاربردی سرور | دامنه سطح دوم و دامنه سطح بالا |
اهمیت و ضرورت | یک وب سایت برای دسترسی آنلاین خود به هاست نیاز دارد | یک دامنه به عنوان میزبان به ارائه محتوا اشاره میکند |
مالکیت | به طور معمول اجاره داده میشود | دامنهها ثبت شده و به افراد یا سازمان اختصاصی تعلق دارند |
هدف | منابع و قابلیتهایی را برای اجرای وب سایتها فراهم میکند | یک آدرس به یاد ماندنی برای کاربران ایجاد میکند تا به محتوای آنلاین دسترسی پیدا کنند |
سخن آخر
درک اینکه هاست چیست و چه کاربردی در دنیای دیجیتال امروزی دارد امری ضروری است که در این راهنما به طور مفصل در مورد آن توضیح دادیم. شما به عنوان صاحب یک کسب و کار آنلاین و دارای وب سایت، باید برای راهاندازی صحیح و کامل وب سایت خود هاست مناسب را انتخاب کنید.
در صورتی که برای تهیه هاست یا سرور و سایر ضروریات یک وب سایت به کمک و راهنمایی نیاز داشتید، از تیم شرکت دیجیتال مارکتینگ یکتا کمک بگیرید. این تیم متخصص و ماهر در تمام زمینههای مربوط به سئو سایت و طراحی آن تجربه و سابقه خوبی کسب کرده و میتوانید هاست مورد نیاز شما را تهیه کنید.