در عصر دیجیتالی فعلی، یک وب سایت با عملکرد خوب نه تنها تجربه کاربران را توسعه میدهد بلکه به بهینهسازی موتورهای جستجو نیز کمک میکند. با وجود اینکه متخصصان فعال در طراحی و راهاندازی سایت تمام تلاش و دقت خود را به کار گرفتهاند اما حتی دقیقترین وب سایتها نیز میتوانند با خطاهایی مواجه شوند که عملکرد آنها را مختل کند. درک و شناخت این خطاها برای وب مسترها، متخصصان دیجیتال مارکتینگ و صاحبان مشاغل مختلف امری ضروری است. در این راهنما بررسی رایج ترین خطاهای سایت، پیامدهای حاصل از آنها و نحوه رفع این خطاها را توضیح میدهیم. برای آشنایی بیشتر با انواع خطاهای رایج سایت همراه ما باشید.
آشنایی و شناخت خطای Crawl
یکی از رایج ترین خطاهای سایت خطای Crawl نام دارد. این خطا زمانی رخ میدهد که رباتهای موتور جستجو به منظور دسترسی به یک صفحه وب سایت با مشکلاتی مواجه شود. یکی از کاربردیترین رباتهای موتور جستجو گوگل بات نام دارد.
این خطاها میتوانند مانع از ایندکس شدن محتوای شما توسط موتورهای جستجو شوند. در نتیجه بازدید وب سایت شما را کاهش میدهد؛ زیرا سایت شما در موتورهای جستجو قابل مشاهده نخواهد بود. خطای Crawl میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که برخی از آنها را در ادامه نام میبریم:
- لینکهای شکسته
- مشکلات مربوط به سرور
- پیکربندیهای نادرست وب سایت
دلیل اهمیت خطاهای Crawl
متاسفانه خطاهای Crawl میتوانند به طور قابل توجهی بر رتبه وب سایت شما به هنگام جستجو در میان موتورهای جستجو و تجربه کلی کاربران تاثیر بگذارند. اگر موتورهای جستجو نتوانند به طور موثر به سایت شما دسترسی پیدا کنند، ممکن است صفحات مربوط به وب سایت شما در نتایج جستجو ظاهر نشوند.
همین مسئله باعث کاهش ترافیک سایت شما و از دست دادن درآمد احتمالیتان میشود. از این رو شناسایی و رفع خطاهای Crawl باید برای صاحبان وب سایتها در اولویت قرار گیرد.
معرفی انواع خطاهای Crawl
خطاهای Crawl را میتوان به طور کلی به چندین نوع مختلف تقسیمبندی کرد. در نظر داشته باشید هر یک از این خطاها پیامدها و راهحلهای خاص خود را دارند. هر چه اطلاعات بیشتری در مورد این نوع خطاها داشته باشید، به طور حتم عیبیابی آنها موثرتر خواهد بود. در بخشهای بعدی رایج ترین خطاهای سایت را معرفی کرده و راهحلهای رفع آنها را نیز شرح میدهیم.
آشنایی با خطای سایت
یک خطای سایت نشاندهنده مشکلی است که مانع از دسترسی رباتهای موتور جستجو به کل وب سایت میشود. این مسئله ممکن است به دلیل خرابی سرور، مشکلات مربوط به DNS یا پیکربندی اشتباه رخ دهد.
آشنایی با خطای DNS و رفع آن
خطای DNS که به نام دامنه شما مرتبط است زمانی رخ میدهد که مرورگر نتواند نام دامنه شما را براساس آدرس IP موجود شناسایی کند. همین مسئله میتواند از دسترسی کاربران و موتورهای جستجو به سایت شما جلوگیری کند. به منظور رفع این نوع خطا باید مراحل زیر را پیش برید:
- بررسی شرایط مربوط به ثبت دامنه: مطمئن شوید که نام دامنه شما ثبت شده و منقضی نشده باشد.
- تایید تنظیمات DNS: از ابزارهایی همانند DNS Checker برای تایید صحت تنظیمات DNS خود استفاده کنید.
- راهاندازی مجدد سرور DNS: اگر از یک سرور DNS سفارشی استفاده میکنید، راهاندازی مجدد آن میتواند مشکل شما را رفع کند.
- برقراری تماس با ارائهدهنده هاست: اگر با اجرای مراحل ذکر شده در بالا، همچنان مشکلات مربوط به وب سایت شما ادامه دارند، بهتر است برای رفع این خطا با ارائهدهنده هاست خود تماس بگیرید و از آنها کمک یا راهنمایی بخواهید.
شناخت خطای سرور و رفع آن
خطای سرور نشان میدهد که سرور قادر به انجام درخواست یک کاربر یا ربات موتور جستجو نیست. خطاهای رایج سرور شامل خطای 500 سرور، جزء خطاهای داخلی به حساب میآیند. برای رفع این خطا نیز میتوانید مراحل زیر را اجرا کنید:
- بررسی گزارشهای مربوط به سرور: گزارشهای سرور را بررسی کنید تا بتواند علت خاص خطای ایجاد شده را بیابید و آن را بشناسید.
- راهاندازی مجدد سرور: راهاندازی مجدد سرور شما گاهی اوقات میتواند مشکلات موقت سایت را به طور کلی رفع کند.
- به روز رسانی نرمافزارهای وب سایت: مطمئن شوید که تمام نرمافزارهای مربوط به سرور شما به روز هستند. در ضمن از به روز رسانی نرمافزارهای وابسته به وب سایت خود نیز آگاه شوید.
- برقراری تماس با پشتیبانی هاست: اگر با مرور راهحلهای ذکر شده نتوانستید مشکل و خطای سایت خود را برطرف کنید و مشکل مورد نظر همچنان ادامه داشت، بهتر است از ارائهدهنده هاست سایت خود کمک بخواهید. همیشه افراد متخصص میتوانند مشکلات را سریعتر شناسایی و رفع کنند.
شناسایی و رفع خطای Robots.txt
خطای Robots.txt به موتورهای جستجو دستور میدهد که به سراغ کدام صفحات وب سایت بروند یا اینکه از ورود به برخی از صفحات اجتناب کنند. خطاهای مربوط به این موضوع میتواند از ایندکس شدن صفحات مهم وب سایت شما جلوگیری کند. برای رفع این خطا نیز میتوانید به روشهای زیر عمل کنید:
- استفاده ازCheck Syntax: از صحت شرایط وب سایت خود مطمئن شوید.
- استفاده از سرچ کنسول گوگل: سرچ کنسول به شما امکان میدهد تا شرایط مربوط به این خطا را تحت آزمایش قرار دهید.
- بازبینی دستور العملها: مطمئن شوید که دستورالعملها با اهداف کلی و تعیین شده برای وب سایت شما هماهنگ باشند.
- به روز رسانی فایل مربوط به txt: در صورت مشاهده این نوع خطا، فایل مربوط به Robots.txt را به روز رسانی کنید و سپس آن را دوباره به موتورهای جستجو بفرستید.
شناسایی خطای URL
خطای URL زمانی رخ میدهد که نمیتوان به یک صفحه خاص دسترسی داشت. این نوع خطا بیشتر به دلیل وجود URL های نادرست یا لینکهای شکسته رخ میدهد. برای رفع این نوع خطا میتوانید از افراد متخصص در حوزه سئو سایت کمک بخواهید و بهترین راهنماییها را دریافت کنید.
شناسایی و رفع خطای Soft 404
خطای نرمافزاری 404 زمانی اتفاق میافتد که یک سرور برای صفحهای که باید خطای Not Found 404 را نمایش بدهد، کد وضعیت OK 200 را به نمایش میگذارد. این موضوع میتواند موتورهای جستجو و حتی کاربران را سردرگم کند. نگران نباشید این مشکل و خطا نیز قابل حل است و شما میتوانید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- بررسی ساختار URL: مطمئن شوید که ساختار URL وب سایت شما صحیح است و به صفحه موجود در وب سایت منتهی میشود.
- به روز رسانی لینکها: لینکهای داخلی و خارجی وب سایت خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که به URLهای صحیح اشاره میکنند.
- رفع ایرادات حاضر در وب سایت: صفحاتی که جابه جا یا حذف شدهاند را تغییر دهید.
- نظارت بر وب سایت با سرچ کنسول گوگل: به طور مرتب برای بررسی خطاهای Soft 404 از سرچ کنسول گوگل استفاده کنید.
شناسایی و رفع خطای 404 Not Found
خطای 404 Not Found زمانی رخ میدهد که صفحهای در سرور شما پیدا نشود. این نوع خطا یکی از رایج ترین خطاهای سایت است که میتواند بر تجربه کاربر و سئو وب سایت شما تاثیر بسزایی بگذارد. به منظور رفع این خطای وب سایت میتوانید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- ایجاد یک صفحه سفارشی 404: یک صفحه کاربرپسند 404 میتواند کاربران را به محتوای مرتبط راهنمایی کند.
- رفع ایرادات وب سایت: هر یک از صفحههای حذف یا جابجا شده را تغییر دهید تا کاربران به صفحه صحیح هدایت شوند.
- نظارت بر لینکهای شکسته: به طور مرتب لینکهای شکسته را با استفاده از ابزارهای کارآمد بررسی کنید.
- به روز رسانی نقشه سایت: مطمئن شوید که نقشه سایت شما به روز است و URLهایی که منجر به خطای 404 میشوند در نقشه وب سایت شما وجود ندارند.
شناسایی و رفع خطای 403 یا Access Denied
خطای 403 Forbidden زمانی رخ میدهد که سرور اجازه دسترسی به صفحه خاصی را نمیدهد. این خطا ممکن است به دلیل تنظیمات و پیکربندی اشتباه وب سایت اتفاق بیفتد. کلمهای که در این نوع خطا مشاهده میشود، به معنای ورود ممنوع است که در اغلب سایتهای خارجی به هنگام ورود با آی پی ایران آن را مشاهده خواهید کرد.
در برخی موارد این خطا از ورود افراد به حریم امنیتی وب سایت جلوگیری میکند و همین مسئله باعث میشود تا بازدیدکنندگان به فیلترشکن یا سایر نرمافزارها روی ببرند. این خطا تنها توسط وب مسترها به طور اساسی قابل رفع است. به منظور رفع این نوع خطا نیز میتوانید به مراحل زیر توجه کنید:
- بررسی گواهیهای وب سایت: مدارک، گواهیها و دایرکتوری وب سایت خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که همه چیز به درستی تنظیم شده است.
- بازبینی فایل .htaccess: این فایل را از نظر قوانینی که ممکن است باعث محدودیت دسترسی شود، تحت بررسی دقیق قرار دهید.
- تماس با ارائهدهنده هاست: در نهایت اگر بعد از بررسی روشهای ذکر شده در بالا همچنان مشکل یا خطای وب سایت شما ادمه داشت، برای کسب کمک میتوانید با ارائهدهنده هاست خود تماس بگیرید.
شناسایی و رفع خطای Not Followed
خطای عدم پیگیری یا Not Followed نشان میدهد که موتورهای جستجو به دلیل محدودیتی که در فایل robots.txt یا سایر دستور العملها وجود دارد، نمیتوانند لینک خاص و مشخصی را دنبال کنند. این خطا در واقع به مخاطب یا بازدیدکننده وب سایت شما اعلام میدارد که صفحه مورد نظر او در این وب سایت وجود دارد.
به طور معمول این خطا به دو دلیل رخ میدهد. دلیل اول اینکه اگر آدرس صفحه به اشتباه وارد شده باشد، بدون شک در نتایج جستجو نمیتوان این صفحه را پیدا کرد. دلیل دوم روبرو شدن با این ارور حذف شدن صفحه مورد نظر توسط مدیر وب سایت است. به منظور رفع این خطا نیز طبق مراحل زیر پیش روید:
- بررسی txt: فایل robots.txt خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که صفحات مهم وب سایت شما مسدود نیستند.
- استفاده کم از لینکهای Not Followed: مطمئن شوید که از شرایط و ویژگیهای مربوط به Not Followed تنها در صورت لزوم استفاده میکنید.
- نظارت از طریق سرچ کنسول گوگل: از سرچ کنسول گوگل برای شناسایی و رفع خطاهای Not Followed استفاده کنید.
شناسایی خطای سرور 500 یا DNS
خطای سرور داخلی 500 یک پیام و خطای عمومی است که نشان میدهد مشکلی در سرور وب سایت شما رخ داده و باید برای رفع آن دست به کار شوید. همچنین ممکن است این خطا به دلیل مشکلات مربوط به DNS نیز رخ دهد.
معرفی بهترین ابزار برای تشخیص خطاهای Crawl
یکی از کاربردیترین ابزارها برای تشخیص رایج ترین خطاهای سایت سرچ کنسول گوگل است. این ابزار منبعی ارزشمند برای وب مسترهایی به شمار میآید که به دنبال نظارت بر عملکرد وب سایت خود در میان نتایج موتورهای جستجوی گوگل هستند.
در سرچ کنسول اطلاعات دقیقی مربوط به خطاهای Crawl و مشکلات کلی سایت ارائه داده میشوند. این نوع ابزار کاربردی ویژگیهای کلیدی و منحصر به فردی دارند که آنها را در ادامه توضیح میدهیم:
- ارائه گزارشهای مربوط به وب سایت: این ابزار با بررسی خطاهای Crawl جزئیات مربوط به URL سایت را تحت بررسی قرار میدهد.
- بررسی صفحات ایندکس شده: سرچ کنسول طی یک گزارش صفحات ایندکس شده و صفحاتی که با مشکل مواجه هستند را تعیین میکند.
- شناسایی خطاهای قابل نمایش در تلفن همراه: از آنجایی که استفاده از تلفن همراه به هنگام جستجو رایج شده است، این ابزار خطاهای مربوطه را به راحتی شناسایی میکند.
- ارائه گزارشهای مربوط به عملکرد وب سایت: سرچ کنسول عملکرد سایت شما را در میان نتایج موتورهای جستجو همانند نرخ کلیک و میزان بازدید یا نمایش آن تحت بررسی قرار میدهد.
با استفاده منظم از سرچ کنسل گوگل میتوانید از سلامت وب سایت خود مطلع شوید و هر گونه خطای Crawl را که به هر دلیل ایجاد شده است، خیلی سریع شناسایی و رفع کنید.
سخن آخر
خطاهای موجود در وب سایت میتواند به طور قابل توجهی بر تجربه کاربر، رتبهبندی موتورهای جستجو و عملکرد کلی سایت تاثیر بگذارد. با درک انواع مختلف خطاها از خطاهای مربوط به Crawl گرفته تا مشکلات اصلی سرور، شما میتوانید اقداماتی برای پیشگیری و رفع آنها انجام دهید.
در صورتی که وب سایت شما با هر یک از خطاهای نام برده شده در این مطلب روبرو است، توصیه میکنیم از تیم متخصص شرکت دیجیتال مارکتینگ یکتا کمک و راهنمایی بخواهید. این تیم حرفهای در کوتاهترین زمان خطای وب سایت شما را شناسایی و درصدد رفع آن برمیآید.