گوگل برای رتبهبندی یک محتوا باید اطلاعاتی در مورد آن داشته باشد. در این صورت محتواهای دیگری به محتوا مورد نظر ارجاع داده میشوند و لینکهایی دارند که به این محتوا هدایت خواهند شد، در این صورت گوگل میتواند در مورد محتوای مورد نظر اطلاعاتی به دست آورد. گوگل لینکها را دنبال میکند و هر پست یا صفحهای که از طریق لینکها مییابد، ذخیره خواهد کرد. به همین دلیل است که لینکهای داخلی متن یا محتوای شما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
در صورتی که به محتوا خود لینک داخلی ندهید و یا از صفحه دیگری به این محتوا ارجاعی انجام نشود، میتوان گفت محتوای شما یتیم است. شاید قرار دادن لینک داخلی امری ساده به نظر برسد اما در برخی سایتها که روزانه یا ماهانه تعداد کثیری محتوا منتشر میکنند، ممکن است به لینک داخلی خیلی اهمیت داده نشود. با گذشت زمان و تکرار شدن این روند سایت یا صفحه و محتوای شما رتبه خود را از دست میدهد. برای آشنایی بیشتر با محتوای یتیم و تاثیر آن بر سئو کلی سایت مطلب زیر را تا انتها دنبال کنید.
بررسی مفهوم محتوای یتیم
محتوای یتیم به محتوایی گفته میشود که لینکهایی از پستها یا صفحات دیگر همان وب سایت دریافت نکرده باشد. در چنین شرایطی کشف محتوا برای گوگل و بازدیدکنندگان سایت امری چالش برانگیز است. همچنین محتوای یتیم به محتوایی میگویند که هیچ صفحه دیگری در همان وب سایت به آن ارجاع داده نشده باشد.
برخی از محتواهایی که صاحب سایت یا سئوکاران آن را به اندازه کافی ارزشمند نمیدانند تا آن را از طریق لینک داخلی ارجاع دهند، جزء محتواهای یتیم به حساب میآیند. بسیاری از سئوکاران و تولیدکنندگان محتوا مطالب گذشته را فراموش میکنند. این موضوع زمانی دیده میشود که سئوکار سایت بیشتر بر تولید محتوای جدید و به روز رسانی محتوا مورد نظر خود تمرکز دارد.
تصور کنید وبلاگی راهاندازی کردهاید که بر روی خدمات دیجیتال مارکتینگ متمرکز است و بیش از دهها پست در مورد انواع سوالات مشتریان و بازدیدکنندگان خود منتشر کردهاید. در چنین شرایطی و به دلیل بیشتر شدن تعداد صفحات و پستهای شما، تولید محتوای جدید و توجه به لینکدهی پستهای قدیم برای شما سخت میشود. بنابراین ممکن است با محتوای یتیم بر روی سئو سایت تاثیر منفی بگذارید.
چگونه محتوای یتیم به وجود میآید؟
زمانی که محتوای جدیدی مینویسید، آن را منتشر میکنید و سپس آن را به طور کلی از حافظه خود بیرون میاندازید، ممکن است از سایر پستها و محتواها به آن لینک ندهید. در چنین شرایطی موتورهای جستجو و حتی بازدیدکنندگان به سختی میتوانند صفحه و پست مورد نظر را بیابند. بدین ترتیب محتوای یتیم ایجاد میشود.
دلایل اصلی ایجاد شدن محتوا یتیم
در قسمتهای قبلی توضیح دادیم که محتوا یتیم فاقد لینکی از صفحات یا سایر محتواها از همان سایت است. از این صورت پیدا کردن این محتوا برای گوگل و بازدیدکنندگان سایت امری دشوار خواهد بود. پستها، صفحات و محتواها برای اینکه به درستی در ساختار سایت قرار گیرند باید لینکهای داخلی داشته باشند.
- انتقال سایت: در صورتی که برخی از صفحات قدیمی در تغییرات جدید گنجانده نشوند و به صفحه جدید دسترسی پیدا نکنند، صفحه یا محتوای آن یتیم خواهد بود.
- طراحی سایت بهینهسازی نشده: سایتهایی که به خوبی طراحی نشدهاند، هیچ لینکی ندارند؛ زیرا فاید طراحی مناسب هستند. همچنین ممکن است مکانیستم سایت نیز با نقصهایی همراه باشد که مانع از گنجاندن انواع جدید صفحات و محتواها شود.
- لینکدهی به صفحات حذف شده: زمانی که به محتوایی قدیمی، بیربط و حذف شده لینکدهی انجام شود صفحه منتشر شده یتیم است.
اگر دارای یک سایت فروشگاهی هستید، در روند سئو سایت فروشگاهی باید به این موضوع توجه داشته باشید که اگر محصولی در انبار تمام شده است، نباید برای این محصول لینک فعالی قرار دهید، در چنین شرایط ممکن است با صفحه یتیم روبرو شوید.
در نهایت اینکه توصیه میکنیم هرگز به صفحات اضافه لینکدهی نکنید. برای مثال لینک دادن به کمپینهای تبلیغاتی و پولی به هیچوجه پیشنهاد نمیشود.
محتوا یتیم چه تاثیری بر سئو سایت دارد؟
به هر حال محتوا یتیم تمام اصول استاندارد و الزامی برای سئو سایت را در برندارد، به همین دلیل میتواند تاثیر منفی بر روی بهینهسازی وب سایت داشته باشد. دلیل اصلی تصحیح محتوا یتیم به هدف شما به عنوان صاحب یک وب سایت بستگی دارد. در صورتی که محتوا یتیم خود را مهم میدانید، باید از قابل استفاده بودن آن مطمئن شوید.
در مقابل اگر احساس میکنید که محتوا یتیم تولید و بارگذاری شده ارزشمند نیست، به دنبال روشی برای اصلاح آن باشید؛ زیرا بر روی توانایی یا قابلیت رتبهبندی سایت شما تاثیر میگذارد. موتورهای جستجو بر این تصور هستند که اگر محتوایی فاقد لینک باشد ارزشمند نیست.
صفحات غیرقابل استفاده نیز باعث اتلاف منابع سرور و هزینههای سایت میشود. در صورتی که محتوایی در وب سایت شما وجود دارد اما هیچ ارتباطی با سایر محتواها ندارد، موتورهای جستجو آن را دوست نخواهند داشت. حتی صفحات این چنینی از دید کاربران نیز پنهان میمانند. البته همیشه اینطور نیست.
در گذشته تکنیک سئو کلاه سیاه که استانداردهای جستجو را نقض میکند، برای پنهان کردن محتوای مختلف استفاده میشدند. محتوای یتیم باید بایگانی، فهرستبندی و لینکدهی شود تا شما مطمئن شوید که در رتبهبندی گوگل و موتورهای جستجو نمایان میشود.
چرا محتوای یتیم میتواند بر روی سئو کلی سایت تاثیر بگذارد؟
از آنجایی که موتورهای جستجو لینکهای حاضر در سایت را دنبال میکنند و محتوای صفحات مختلف را مییابند و آن را در فهرست یا لیست خود ذخیره میکنند، فهرست کردن محتوای یتیم برای موتور جستجو خیلی سخت خواهد بود.
با توجه به اینکه محتوای یتیم از صفحات و پستهای دیگر پیوندی دریافت نکرده است یا اینکه پیوندهای خیلی کمی دارد، موتور جستجو نمیتواند آن را در فهرست و لیست رتبهبندی قرار دهد. در واقع گوگل این محتوا را بیارزشتر از محتوایی میپندارد که لینکهای زیادی درون خود جای داده است.
شما به عنوان یک صاحب کسب و کار که سایت اختصاصی دارد، نه تنها به تولید محتوای باکیفیت نیاز دارید، بلکه باید آن را با استفاده از پستهای و صفحات دیگر سایت خود بهینهسازی کنید. هر چه پستهای شما به یکدیگر مرتبطتر باشند، به طور حتم سئو سایت نیز باکیفیتتر پیش میرود.
تاثیر محتوا یتیم بر روی بازدیدکنندگان سایت
تاثیر محتوا یتیم بر روی موتورهای جستجو
محتوا و صفحات یتیم نه تنها بر روی سایت و سئو آن تاثیر منفی دارد، برای کاربران نیز مشکلساز است؛ زیرا تجربه کاربری را ضعیف کرده و باعث میشود بازدیدکنندگان سایت به هدف خود دسترسی پیدا نکنند. حتی محتوای یتیم نیز باید باکیفیت باشد تا برای شما ترافیک دریافت کند و منجر شود بازدیدکنندگان به مشتری تبدیل شوند.
در صورتی که به حضور کاربران در سایت خود توجه نداشته باشید، به طور حتم در ارتقا سایت شما مشکلاتی ایجاد میشوند. به عبارت دیگر محتوا یتیم به معنای اتلاف وقت برای کاربران است و همچنین اعتبار سایت شما را نیز زیر سوال میبرد.
شما نیز میتوانید زمانی که برای تولید یک محتوای یتیم بیکیفیت صرف کردهاید، برای تولید محتوایی با کیفیت و اختصاصی به کار میگرفتید. به هر حال اگر صفحات و محتوا یتیم سایت شما به طور هدفمند لینکدهی نشوند، سناریوی سئو سایت شما با تغییراتی مواجه میشود. سعی کنید روشی را به کار گیرید که باعث شود کاربران به سادگی سایت شما را بیابند.
چه چیز محتوای یتیم آزاردهنده است؟
در صورتی که محتوایی دارید که به آن لینک نمیدهید، ممکن است موقعیت و رتبه ارزشمند خود را در میان موتورهای جستجو از دست بدهید. گوگل با بررسی عوامل مختلف همانند اعتماد و اعتبار سایتها، صفحات را براساس کلمات کلیدی خاصی رتبهبندی میکند.
زمانی که گوگل یک سایت را تحت بررسی قرار میدهد باید تا جای ممکن محتواها را چک کند. در واقع تیم سئو سایت و تولیدکننده محتوا تنها محتوایی را تولید و درج میکنند و در مسیر سیگنالدهی به موتورهای جستجو دخالتی نمیکنند.
تولید محتوا اصولی و لینکدهی صحیح جزء اقدامات سئو کلاه سفید است که به طور استاندارد سینگالهایی را ارسال میکنند.اولین قدم برای بررسی مشکل مربوط به محتوای یتیم، بررسی کیفیت آن است. شما باید از بالا بودن کیفیت محتوای مورد نظر مطمئن شوید.
سپس باید آن را تحت بررسی دقیق قرار دهید تا بفهمید که آیا باید آن را حذف کنید یا اینکه به منظور احیای دوباره آن اقداماتی انجام دهید. به طور کلی تاثیر منفی محتوا یتیم در رتبهبندی سایت میان موتورهای جستجو اصلیترین موضوعی است که صاحبان وب سایت را میآزرد.
معایب محتوای یتیم
صفحاتی که پتانسیل و کیفیت بالایی دارند و رتبه خوبی نیز دریافت کردهاند اما از سایر پستهای وب سایت لینکی نگرفتهاند نمیتوانند به راحت در موتورهای جستجو نمایان شوند. به عبارت دیگر مخاطبان نمیتوانند آنها را به راحتی کشف کنند. در این بخش برخی از معایب بزرگ محتوای یتیم را به طور خلاصه ذکر میکنیم:
- در این صورت ممکن است سایت شما ترافیک ارگانیک دریافت نکند
- محتوا یتیم کیفیت پایینی دارد و ممکن است به دلیل بک لینکی که سایتهای دیگر دارد ایندکس شود، در چنین شرایطی بودجه اصلی سایت برای یک صفحه بیارزش لطمه میخورد.
- تعداد محتواهای یتیم زیاد است و رسیدگی به همه آنها کار سادهای نخواهد بود.
در واقع جلوگیری از معایب و تاثیرات منفی محتوا سئو شده از جمله وظایف تیم دیجیتال مارکتینگ است. این تیم در تولید صفحات مختلف دقت به خرج میدهد و سعی میکند صفحات یتیم را شناسایی کرده و به آنها رسیدگی کند. از این رو در انتخاب تیم بازاریابی دیجیتال خود دقت زیادی به خرج دهید.
پیشگیری بهتر از درمان است (جلوگیری از ایجاد محتوا یتیم)
شناسایی و بررسی محتوا یتیم
اگر میخواهید از یتیم شدن محتوا خود جلوگیری کنید، باید لینکهایی درون محتوا قرار دهید. همچنین باید از سایر محتواها، صفحات و پستهای وب سایت خود به این سایت لینک دهید تا کاربران و گوگل بتوانند آن را پیدا کنند.
لینکدهی به پست یا مقالاتی که باعث ایجاد ترافیک در موتورهای جستجو میشوند، دید یا نظریه گوگل به محتوا را مثبت میکند. به زبان ساده محتوا شما بیشتر دیده میشود و مورد تایید موتورهای جستجو خواهد بود. فراموش نکنید همیشه باید از لینکدهی داخلی استفاده کنید و بهتر است صفحات مرتبط به یکدیگر وصل شوند.
علاوه بر این موضوعات، آمارهای به دست آمده از تحقیق در مورد وب سایتها، کاربران بیشتر به سراغ سایتهایی میروند که سازماندهی شده باشند. بنابراین اگر میخواهید هیچ محتوا یتیمی در سایت خود نداشته باشد و همیشه در رتبه خوبی از موتورهای جستجو باقی بمانید باید از متن و تصاویر با کیفیت در تولید محتوا خود استفاده کنید. برخی از روشهای جلوگیری از ایجاد محتوای یتیم را در ادامه نام میبریم:
- تولید محتوایی عالی
- مطمئن شدن از اینکه محتوا شما بازدید میخورد
- بررسی سئو اختصاصی سایت
- جستجو برای پیدا کردن محتوایی که به محتوا تولیدی شما نزدیک است
- اصلاح محتوا یتیم و قرار دادن آن در لیست کارهای سئو
- لینکدهی به پستهای یا محتواهایی که بالاترین ترافیک را دریافت کردهاند
- از لینکدهی به صفحات بیربط بپرهیزید
آیا باید محتوای یتیم را اصلاح کنیم؟
وضعیتی که محتوا یتیم شما در آن به سر میبرد، بسیار مهم است. برخی از محتواها تنها برای مدت کوتاهی مهم هستند، در نتیجه اگر یتیم باشند، لازم نیست آنها را اصلاح کنید. مقالات خبری و صفحات مربوط به محصولات میتوانند جزء محتواهای یتیمی باشند که به اصلاح نیاز ندارند.
در صورتی که برای رویدادهای مختلف زمانی محتوا تولید میکنید، بعد از اتمام آن رویداد بهتر از محتوا را به طور کامل حذف کرده و از بین ببرید.
جمعبندی
ایجاد محتوا یتیم کاری بسیار آسان است. در صورتی که تعداد زیادی محتوا در سایت خود بارگذاری کنید، همیشه برخی از آنها به عنوان محتوا یتیم شناخته میشوند. برای اینکه از شرایط وب سایت خود و محتوا یتیم باخبر شوید میتوانید از ابزار و روشهای مختلف استفاده کنید.
در نهایت اینکه به منظور جلوگیری از تولید و درج محتوای یتیم و آشنایی بیشتر با سئو سایت باید با متخصصان حرفهای صحبت کنید و از آنها مشورت بگیرید. شما میتوانید روند صفر تا صد سئو سایت خود را به افراد خبره بسپارید و از بالا آمدن سایت خود مطمئن باشید. شرکت دیجیتال مارکتینگ یکتا یکی از همین شرکتهای ماهر در زمینه طراحی و سئو انواع سایتها است که از بارگذاری محتوا یتیم جلوگیری میکند.