ما در عصر دیجیتال زندگی میکنیم، جایی که میلیاردها وب سایت برای جلب توجه با یکدیگر رقابت میکنند. گوگل نیز به عنوان یک راهنما عمل میکند تا کاربران را به سمت مرتبط ترین محتوا بفرستد. در قلب این فرآیند هدایتی، شبکه پیچیدهای از الگوریتمها قرار دارند که صفحات وب سایت را براساس عوامل متعددی ارزیابی و رتبهبندی میکنند. برای کسب و کارهای مختلف، تولیدکنندگان محتوا و سئوکاران درک این الگوریتمها نه تنها مفید است، بلکه یک ضرورت به حساب میآید. به منظور توسعه وب سایت خود و سئو پیشرفته آن بهتر است با الگوریتم های گوگل آشنا شوید. در این راهنما به طور مفصل در مورد الگوریتمهای کاربردی گوگل توضیح میدهیم.
آشنایی با الگوریتم گوگل
الگوریتمهای گوگل مجموعهای از قوانین هستند که تعیینکننده نحوه رتبهبندی صفحات وب سایتها در نتایج موتورهای جستجو خواهند بود. این الگوریتمها عناصر مختلفی همانند کلمات کلیدی، ساختار سایت، تجربه کاربران و لینکهای وب سایت را تجزیه و تحلیل میکنند.
با بررسی این عناصر مرتبط ترین نتایج در اختیار کاربران قرار میگیرند. به طور اساسی این الگوریتمها به گوگل کمک میکنند تا تصمیم بگیرد که کدام محتوا برای یک جستجوی مشخص انتخاب مناسبتری است. در ضمن وجود این الگوریتمها تضمین میکند کاربران میتوانند به آنچه که نیاز دارند خیلی سریع و راحت دسترسی پیدا کنند.
برای شمایی که به دیجیتال مارکتینگ از طریق تولید محتوا فکر میکنید، درک الگوریتمهای گوگل بسیار مهم است. الگوریتمها نه تنها به دیده شدن وب سایت شما در نتایج موتورهای جستجو کمک میکنند بلکه بر روی ترافیک ارگانیک سایت و نرخ تبدیل آن نیز تاثیرگذار خواهد بود.
آشنایی با اجزای اصلی الگوریتمهای گوگل
اکنون که تا حدودی با این الگوریتمها آشنا شدید، بهتر است با نحوه کار آنها نیز آشنایی پیدا کنید. شما حتی با به روزرسانی این الگوریتمها، میتوانید استراتژیهای خود را برای بهبود عملکرد سایت و دستیابی به اهداف تجاریتان به کار گیرید. در بخشهای بعدی هر یک از اجزای اصلی الگوریتمهای گوگل را به طور مفصل معرفی خواهیم کرد.
کلمات کلیدی و ارتباط با آنها با محتوای سرچ شده
هسته اصلی الگوریتم های گوگل مرتبط بودن جایگاه ویژه آنها دارد. کلمات کلیدی نیز در این فرآیند حفظ ارتباط نقش حیاتی خواهند داشت. هنگامی که کاربر یک عبارت را تایپ میکند، گوگل به دنبال صفحاتی میگردد که حاوی آن عبارت یا کلمه کلیدی باشند.
به عبارت دیگر گوگل به روشی طبیعی و معنادار صفحاتی را پیشنهاد میدهد که به کلمه یا عبارت سرچ شده مرتبط باشند. الگوریمها کیفیت محتوا و میزان ارتباط صفحات مختلف به عبارت سرچ شده را تجزیه و تحلیل میکنند تا تشخیص دهند که کدام صفحات به هدف کاربر نزدیکتر هستند و با نیاز او مطابقت بیشتری دارند.
برای بهینهسازی کلمات کلیدی روشهای مختلفی وجود دارد. برای مثال میتوانید از ابزارهایی همانند گوگل کیورد پلنر برای شناسایی کلمات کلیدی مرتبط با حجم جستجوی بالا استفاده کنید. فراموش نکنید برای اینکه از نظر الگوریتمهای گوگل شناسایی شوید باید کلمات کلیدی را به طور طبیعی در طول محتوا به کار برید.
بک لینکها
بک لینکها در واقع لینکهایی از سایر وب سایتها هستند که کاربران را به سایت شما هدایت خواهند کرد. گوگل بک لینکها را به عنوان رای اعتماد در نظر دارد؛ زیرا بک لینکها اعتبار و ارزش محتوای شما را نشان میدهند.
ناگفته نماند کیفیت و کمیت بک لینکها به میزان قابل توجهی تحت تاثیر اعتبار دامنه سایت شما قرار دارد و جزء عوامل مهم در رتبهبندی وب سایتها محسوب میشود. استراتژیهای مختلفی برای ساخت بک لینک وجود دارند. برای مثال شما میتوانید محتوای باکیفیت تولید کنید.
به زبان ساده محتوای ارزشمند به طور طبیعی بک لینکهای بیشتری را جذب میکند. از این رو بهتر است بر روی ایجاد منابع آموزنده، جذاب و قابل اشتراک تمرکز کنید. وبلاگنویسی یا رپورتاژ آگهی نیز میتواند برای ایجاد بک لینکهای ارزشمند ایده خوبی باشد. محتوای باکیفیت خود را بر روی سایتهای معتبر پست کنید.
تجربه کاربری یا UX
تجربه کاربری در الگوریتمهای رتبهبندی گوگل اهمیت بالایی دارند. عواملی همانند سرعت بارگذاری صفحه، رسپانسیو بودن سایت و سایر قابلیتهای آن میتوانند به طور قابل توجهی بر رتبه وب سایت شما تاثیر بگذارند.
هدف اصلی گوگل ارائه یک تجربه مناسب و کارآمد به کاربران است. بنابراین سایتهایی که تجربه کاربری ضعیف دارند، جریمه خواهند بود. روشهای مختلفی برای بهبود تجربه کاربری وب سایتها وجود دارند. برای مثال شما میتوانید سرعت بارگذاری وب سایت خود را بهینه کنید.
برای بررسی و اصلاح سرعت سایت باید از ابزارهایی استفاده کنید که سرعت سایت را تجزیه و تحلیل کنند. همچنین اگر از رسپانسیو بودن وب سایت خود مطمئن باشید، به طور حتم از سایر وب سایتهای مشابه که برای تلفن همراه بهینهسازی نشدهاند، جلوتر خواهید بود.
به روزرسانیهای اخیر الگوریتم های گوگل
گوگل اغلب الگوریتمهای خود را برای بهبود نتایج موتورهای جستجو و تجربه کاربری بهتر به روز رسانی میکند. در صورتی که از تغییرات به روز الگوریتمهای گوگل باخبر باشید، به طور حتم در سئو سایت پزشکی، سئو شرکتی یا سایر وب سایتهای خود موفقتر خواهید بود. در ادامه برخی از جدیدترین به روزرسانیهای الگوریتم های گوگل را نام میبریم:
- هسته حیاتی وب که یک فاکتور رتبهبندی محسوب میشود.
- برت که بر زبان طبیعی تمرکز دارد.
- تولید محتوای مفید و کارآمد که همیشه در اولویت است.
7 الگوریتم گوگل
در نظر داشته باشید، گوگل به طور معمول دارای 2 دسته اصلی الگوریتم است که برخی از آنها هسته اصلی آن به حساب میآیند و برخی دیگر نیز جزء بخشهای جانبی هستند. دستههای اصلی، وب سایت مورد نظر را در میان سایر وب سایتها رتبهبندی میکنند.
در صورتی که الگوریتمهای جانبی بیشتر برای تشخیص و یافتن سایتهای اسپم شده به کار میروند. البته که الگوریتمهای جانبی گوگل در بهبود نتایج موتورهای جستجو نیز موثر هستند. در بخشهای بعدی 7 مورد از الگوریتمهای کاربردی و معروف گوگل را به همراه به روزرسانیهای اخیرشان معرفی خواهیم کرد.
الگوریتم گوگل پاندا
این الگوریتم در ماه فوریه 2011 روی کار آمد و همچنان نیز جزء الگوریتمهای کاربردی به حساب میآید. پاندا بیش از هر چیزی بر روی کیفیت صفحات وب سایتها تمرکز دارد و براساس محتوایی که منتشر میکنند به آنها امتیاز میدهد.
در واقع پاندا از همین امتیازهای برای رتبهبندی وب سایتها نیز استفاده میکند. در ابتدای روی کار آمدن این الگوریتم، اثرات پاندا خفیف بود اما در ماه ژانویه 2016 در لیست الگوریتمهای اصلی گوگل جای گرفت.
از سال 2016 تا به امروز به روزرسانیهای بیشتری بر روی پاندا صورت گرفته که باعث افزایش جریمهها شده است. برخی از کاربردهای اصلی پاندا را به طور خلاصه ذکر میکنیم:
- بررسی سایت از نظر محتوای تکراری
- بررسی سایت از جهت سرقت ادبی
- تشخیص هرزنامهها
- تشخیص استفاده بیش از حد از کیورد
الگوریتم گوگل پنگوئن
کاربردهای مختلف الگوریتم های گوگل
این الگوریتم در ماه آوریل سال 2012 ایجاد شد و هدف اصلی آن پایین آوردن رتبه سایتهایی است که بک لینک آنها غیرطبیعی به نظر میرسد. به روزرسانی این الگوریتم سایتهایی که در ساخت لینک تلاش کمی داشتهاند را شناسایی میکند.
شما به عنوان یک صاحب وب سایت برای اینکه از تاثیرات به روزرسانیهای پنگوئن در امان باشید باید بر روی رشد لینکهای خود تمرکز کنید. در واقع باید بک لینکهای مناسب را بیابید و به طور منظم وب سایت خود را ممیزی کنید.
در صورت مشاهده هر نوع پیشرفت و افزایش بازدید غیرمعمول باید هشدار باشید؛ زیرا این تغییرات ممکن است نتیجه یک حمله سئو منفی توسط رقبای شما باشد. به طور کلی پنگوئن لینکهای نامربوط یا متونی که بیش از سئو شدهاند را به خوبی تشخیص میدهد.
الگوریتم مرغ مگس خوار
این الگوریتم گوگل در ماه اوت سال 2013 رونمایی شد و بیش از هر چیزی بر روی کیورد استافینگ و محتوای بیکیفیت تمرکز دارد. مرغ مگس خوار به گوگل کمک میکند تا پرس و جوهای جستجو شده را بهتر تفسیر کند و نتایجی ارائه دهد که با هدف جستجوگران مطابقت داشته باشد.
کلمات کلیدی همیشه از اهمیت بالایی برخوردار هستند و این الگوریتم شرایطی فراهم میکند که صفحه یک وب سایت براساس عبارت جستجو شده رتبهبندی شود. این رتبهبندیها حتی مربوط به سایتهایی میشود که به طور دقیق کلمه کلیدی سرچ شده را شامل میشوند.
البته که مرغ مگس خوار بر روی زبان طبیعی وب سایتها، مفاهیم پنهانی آنها، اصطلاحات مربوط به کلمه کلیدی و مترادفهای آن کلمه تمرکز دارد. شما برای اینکه با الگوریتم مرغ مگس خوار درگیر نشوید، بهتر است در مورد کلمات کلیدی بیشتر تحقیق کنید و بر روی مفاهیم پشت این کلمات نیز تمرکز داشته باشید.
الگوریتم گوگل موبایل
در تاریخ 21 ماه آوریل سال 2015 این الگوریتم گوگل روی کار آمد. همانطور که از نام این الگوریتم مشخص است، بیش از هر چیزی بر روی رسپانسیو بودن صفحه و تطابق آن با صفحه موبایل تمرکز دارد. بعد از روی کار آمدن الگوریتم موبایل ما در سالهای 2018 و 2022 شاهد به روزرسانیهای این الگوریتم بودیم.
در حال حاضر گوکل تمام وب سایتها را براساس سرعت بارگذاری و رسپانسیو بودن آنها برای نسخه موبایل رتبهبندی میکند. برای اینکه این الگوریتم به وب سایت شما خطا ندهد، بهتر است صفحات وب سایتتان را براساس رسپانسیو بودن برای تلفن همراه بهینه کنید.
در ضمن باید بر روی سرعت و قابلیتهای استفاده از موبایل به هنگام سرچ وب سایتتان تمرکز داشته باشید. حتی میتوانید از روشهایی استفاده کنید که انواع صفحات وب سایت را از نظر رسپانسیو بودن آنالیز میکنند و سعی دارند وب سایت را از جهات مختلف بهبود دهند.
الگوریتم گوگل رنک برین
این الگوریتم کاربردی نیز در تاریخ 26 ماه اکتبر سال 2015 برای اولین بار روی کار آمد. محتواهای کم کیفیت یا سایتهایی که تجربه کاربری ضعیفی دارند را شناسایی میکند. میتوان گفت الگوریتم گوگل رنک برین تا حدودی بخشی از الگوریتم مرغ مگس خوار به حساب میآید.
این نوع الگوریتم یک سیستم یادگیری ماشینی است که به گوگل کمک میکند تا معنای نهفته در پرسشها را درک کند و بهترین نتایج جستجو را در پاسخ به این پرسشها ارائه دهد. در حال حاضر الگوریتم گوگل رنک برین سومین فاکتور مهم در زمان رتبهبندی وب سایتها است.
شما به عنوان صاحب یک وب سایت به طور حتم از فرمول دقیق پشت این به روزرسانیها باخبر نیستید اما میدانید که رنک برین مسئول سفارشی کردن نتایج جستجو گوگل برای کاربران است. به طور معمول گوگل فراتر از جستجو افراد پیش میرود و زمینههای بزرگتری از مترادفها را نیز به نمایش میگذارد.
الگوریتم گوگل مدیک یا طبی
تاریخ روی کار آمدن این الگوریتم نیز 4 ماه می سال 2018 بوده است. به نظر میرسد به روزرسانیهای این الگوریتم بیش از هر چیزی بر روی عدم تناسب وب سایتهای پزشکی تمرکز دارد. البته که سایر وب سایتهایی که سعی دارند تصمیمات بالقوه و تغییردهنده زندگی را ارائه دهند نیز تحت آنالیز همین الگوریتم قرار میگیرند.
در نظر داشته باشید برخی از کاربردها و اهداف الگوریتم گوگل مدیک یا طبی هنوز با صراحت تایید نشدهاند اما برخی معتقد هستند این الگوریتم بر روی دستورالعملهای ارزیابی کیفیت وب سایت تمرکز دارد. متاسفانه هیچ استراتژی مشخصی برای کسب امتیاز از این الگوریتم تشخیص داده نشده است.
با این وجود برخی از سئوکارها نویسندگان خبرهای را برای اعتبار بخشیدن به وب سایت خود استخدام کردهاند. برخی از سئوکاران حرفهای نیز بر این باور هستند که الگوریتم مدیک بر اعتبار وب سایت نیز تمرکز دارد و میتواند به توسعه محبوبیت برند شما کمک کند.
الگوریتم برت
الگوریتم برت نیز در تاریخ 22 اکتبر سال 2019 رونمایی شد که در تشخیص محتوای ضعیف وب سایتها و کمبودهای آنها تمرکز دارد. به روزرسانیهای الگوریتم برت بر روی زبان طبیعی وب سایتها به منظور تطابق بهتر آنها با عبارتهای جستجوشده نیز مترکز است.
در به روزرسانی الگوریتمهای پاندا، مرغ مگس خوار و رنک برین مشاهده کردید که بیش از هر چیزی بر روی کلمات کلیدی زوم شده، در به روزرسانیهای مربوط به برت نیز این تلاش به اوج خود میرسد. درنتیجه گوگل با کمک این الگوریتم تفاوتهای ظریفی که در نتایج جستجو یافت میشوند را به خوبی درک میکند.
سخن آخر
بررسی اطلاعات مربوط به شناخت الگوریتمهای گوگل کمی دلهرهآور است اما اگر اجزای اصلی آنها را به خوبی بشناسید و از آخرین به روزرسانیها نیز آگاه باشید، ممکن است حضور آنلاین شما توسعه پیدا کند. برای اینکه بیشتر تاثیرات الگوریتم های گوگل را درک کنید و بتوانید طبق اصول آنها پیش روید، باید از افراد متخصص کمک بگیرید.
تیم دیجیتال مارکتینگ یکتا میتواند وب سایت شما و صفحات آن را از نظر نیاز الگوریتمهای گوگل تحت بررسی قرار دهد تا شانس بازدید طبیعی وب سایتتان افزایش یابد. البته که این شرکت در زمینههای مختلف دیجیتال مارکتینگ همانند ایمیل مارکتینگ، سئو سایت شرکتی، سئو سایت فروشگاهی و غیره تجربه و سابقه خوبی دارد.