در حال حاضر که انواع مختلفی از وب سایتها در زمینههای متفاوت روی کار آمدهاند و با یکدیگر رقابت میکنند، تنها وب سایتی میتواند متفاوت از سایر سایتها باشد که به خوبی سازماندهی شود و به راحتی بتوان در آن جستجو انجام داد. درست همانطور که یک نقشه به مسافران کمک میکند تا در یک شهر ناآشنا به سمت مقصد خود بروند، سایت مپ نیز میتواند درون سایتها همانند یک راهنما عمل کند. فرقی ندارد وب سایتی کوچک داشته باشید یا صاحب یکی از بزرگترین وب سایتها هستید حضور آنلاین شما از طریق وب سایت باید اصولی باشد. در این مطلب بیشتر در مورد نقشه سایت و اهمیت آن توضیح میدهیم.
آشنایی با نقشه سایت
نقشه سایت یا سایت مپ در اصل یک طرح اولیه از وب سایت است. در این طرح یا فایل تمام صفحات سایت به صورت فهرست شده قرار دارند، بنابراین موتورهای جستجو و کاربران میتوانند محتوای مورد نظر خود را راحتتر در وب سایت جستجو کنند.
به عبارت دیگر نقشه سایت یک هدایتکننده موثر است که میتواند تاثیر مثبت زیادی بر روی کارایی سایت شما داشته باشد.
چند نوع سایت مپ داریم؟
سایت مپ طرحی از وب سایت است که به موتورهای جستجو کمک میکند تا تمام محتوای درون سایت را بررسی کنند، به درون آنها دسترسی یابند و در نهایت بتوانند آنها را فهرست کنند. نقشه سایت همچنین به موتورهای جستجو اعلام خواهند کرد که کدام صفحات در سایت مورد نظر از اهمیت بالاتری برخوردار هستند. در نظر داشته باشید که دو نوع سایت مپ اصلی داریم که در بخشهای بعدی آنها را به طور مفصل معرفی میکنیم.
سایت مپ HTML
این سایت مپ بیشتر برای کاربران طراحی شده است و فهرستی از ساختار اصلی صفحات وب سایت را ارائه میدهد. در نتیجه وجود این نقشه، پیدا کردن یک محتوای خاص برای بازدیدکنندگان تسهیل مییابد. میتوان گفت نقشه سایت نیز به طور معمول همانند یک صفحه معمولی وب سایت نمایش داده میشود.
البته این نوع نقشه سایت یک نمای کلی سازمان یافته از ساختار اصلی سایت ارائه میدهد که در نتیجه تجربه کاربر نیز بهبود مییابد. بنابراین اهمیت نقشه HTML را دست کم نگیرید.
سایت مپ XML
برعکس نقشه HTML، سایت مپ XML برای موتورهای جستجو طراحی شده است. این نقشه در واقع فایلی خواهد بود که اطلاعاتی در مورد صفحات مختلف، ویدیوها، سایر محتواهای درون سایت و روابط میان آنها را ارائه میدهد.
موتورهای جستجو همانند گوگل از طریق این نقشه میتوانند ساختار وب سایت مورد نظر را بهتر درک کنند و به راحتی از فهرستبندی محتوای آن کمک بگیرند. این مسئله برای بهبود میزان بازدید وب سایت در میان نتایج موتورهای جستجو موثر است. همچنین با کمک همین نقشه میتوان مطمئن شد که رباتهای خزنده موتورهای جستجو به تمام صفحات وب سایت به طور موثری نفوذ پیدا کردهاند.
کدام سایتها به نقشه XML نیاز دارند؟
از آنجایی که سایت مپها مزایای زیادی دارند، بهتر است تمام سایتها از این نقشهها استفاده کنند. ناگفته نماند اگر شما لینکگذاری سایت خود را به خوبی انجام داده باشید، حتی بدون سایت مپ نیز در نتیجه موتورهای جستجو یافت میشوید اما اضافه کردن اطلاعات در نقشه سایت به هرحال مزایای بیشتری در اختیار دارد.
به عبارت دیگر نقشه سایت باعث میشود تا اطلاعات وب سایت شما سریعتر به روزرسانی شوند. در نظر داشته باشید بیشتر سایتهای خیلی بزرگ که با پیچیدگیهای زیادی همراه هستند به این نقشهها نیاز خواهند داشت. در سایتهای بزرگ ممکن است برخی از صفحات ایندکس نشوند به همین دلیل استفاده از نقشه سایت بسیار مهم و کارآمد است.
علاوه بر سایتهای بزرگ، وب سایتهایی که به تازگی راهاندازی شدهاند و بک لینک خارجی کمی دارند، به این نقشهها نیاز خواهند داشت. در صورتی که سایت شما لینک خارجی کمی داشته باشید، ممکن است توسط رباتهای خزنده موتورهای جستجو کشف نشود، بدین ترتیب داشتن یک نقشه میتواند تاثیر بسزایی بر روی روند رباتهای خزنده موتورهای جستجو داشته باشد.
آشنایی با انواع سایت مپهای
XML
نقشه سایت XML به انواع مختلفی تقسیمبندی شده است که نوع تصویری آن اطلاعاتی را درباره محتوای بصری یا تصویری همانند عکسها ارائه میدهد. نوع دیگر این نقشه سایت، ویدیویی است که از نام آن میتوان فهمید بر روی محتوای ویدیویی سایت شما تمرکز دارد.
علاوه بر نقشههای ذکر شده، نقشه XML خبری نیز وجود دارد که به موتورهای جستجو کمک میکند تا محتوای خبری شما را هرچه سریعتر کشف کنند. این نوع نقشهها اطلاعاتی همانند تاریخ انتشار محتوای خبری، نوع رویداد و دامنه را در اختیار دارند.
در آخر نیز نقشه سایت XML موبایل وجود دارد که به موتورهای جستجو کمک میکند تا صفحات رسپانسیو یا سازگار با تلفن همراه را بیابند. به عبارت دیگر این نقشه نشان میدهد که کدام صفحات وب سایت مورد نظر با تلفن همراه سازگاری دارند.
مقایسه سایت مپ XML و HTML
شما برای اینکه بتوانید سایتی موفق و به روز داشته باشید میتوانید از هر دو نقشه سایت استفاده کنید. به زبان ساده استفاده همزمان از این نقشهها بلامانع است و امکان استفاده از مزایای آنها برای شما وجود دارد. در این راهنما توضیح دادیم که هر یک از نقشههای سایتها هدف متفاوتی را دنبال میکنند.
با توجه به اهداف متفاوت آنها شما میتوانید از نقشه مورد نظر خود استفاده کنید اما توصیه میکنیم نقشه XML را در سایت خود داشته باشید. در حالی که نقشه HTML تا حدودی اختیاری است. به هنگام مقایسه این نقشهها میتوان فهمید که هدف نهایی آنها با هم متفاوت خواهد بود.
هدف اصلی نقشههای XML موتورهای جستجو هستند و خیلی به کاربران اهمیت نمیدهند اما نقشههای HTML بر روی کاربران تمرکز دارند و خود را درگیر موتورهای جستجو نخواهند کرد. به طور کلی نقشههای نام برده شده تفاوتهای مشخص و زیادی دارند که البته راهاندازی هریک از آنها میتواند تاثیر مثبتی به همراه داشته باشد.
دلیل اهمیت سایت مپ
یکی از مزایای اصلی داشتن نقشه سایت، تاثیر مثبت آن بر بهینهسازی موتورهای جستجو است. با ارائه یک طرح واضح از محتوای وب سایت به موتورهای جستجو، شما میتوانید شانس خود را برای ایندکس شدن افزایش دهید. این مسئله به ویژه برای سایتهای بزرگ با صفحات متعدد یا برای وب سایتهای جدید با لینکهای خارجی کم اهمیت بیشتری دارد.
یک نقشه سایت اچ تی ام ال با ساختار خوب خود میتواند تجربه کاربری را افزایش دهد. همچنین به بازدیدکنندگان این امکان را خواهد داد تا به سرعت صفحات مورد علاقه خود را بیابند، پس نرخ پرش یا بانس ریت کاهش پیدا میکند و زمان صرف شده در سایت نیز افزایش مییابد.
یک وب سایت کاربرپسند به احتمال زیاد بازدیدکنندگان را به مشتری تبدیل میکند. از دیگر مزایای این نقشه میتوان به تسهیل کشف محتوا اشاره کرد. نقشه سایت میتواند به موتورهای جستجو کمک کند تا محتوای جدید را در وب سایت سریعتر کشف کنند. برخی دیگر از دلایل اهمیت این نقشهها را در زیر نام میبریم:
- با به روزرسانی نقشه سایت ایکس ام ال بعد از ایجاد هر صفحه جدید، میتوان تضمین کرد که آخرین محتوا نیز خیلی سریع ایندکس میشود.
- وجود ابردادههای مربوط به هر صفحه در نقشههای سایت از دیگر دلایل اهمیت آنها است؛ زیرا میتوانند آخرین به روزرسانی، تعداد دفعات تغییر صفحات یا سایر اطلاعات را در اختیار شما قرار دهند.
- نقشه سایت اطلاعات اضافی را به موتورهای جستجو میدهد تا فهرستبندی سایت مورد نظر را در اولویت خود قرار دهند.
- این نقشهها در تعمیر و نگهداری سایت نیز نقش دارند. هر چه سایت بزرگتر باشد، نقشه آن در نگهداری نقش پررنگتری خواهد داشت.
- امکان ارائه یک نمای کلی واضح از ساختار سایت توسط سایت مپ وجود دارد.
- در نهایت اینکه نقشه سایت میتواند لینک شکسته، محتوای قدیمی یا قسمتهایی که به بهبود نیاز دارند را شناسایی کنند.
نحوه ایجاد یک سایت مپ
ایجاد نقشه سایت ممکن است کار هر کسی نباشد و شما برای انجام این مراحل باید از افراد متخصص کمک بگیرید. در این بخش برخی از مراحل اصلی برای ایجاد سایت مپ را به طور خلاصه و گام به گام شرح میدهیم:
- در مورد نوع نقشه سایت تصمیم بگیرید: ابتدا تعیین کنید که آیا به نقشه HTML نیاز دارید یا باید یک نقشه XML داشته باشید؟ حتی ممکن است هر دو نقشه را بخواهید. اگر هدف اصلی شما بهبود تجربه کاربران است باید نقشه اچ تی ام ال داشته باشید اما برای اهداف سئو نقشه ایکس ام ال گزینه ایدهآلی است.
- صفحات وب سایت خود را فهرست کنید: با تهیه لیستی از تمام صفحات وب سایت خود شروع کنید. برای مثال صفحات داشته باشید که شامل این موارد باشند: صفحه اصلی، صفحه درباره، صفحه تماس، پستهای وبلاگ، صفحات مربوط به محصولات یا خدمات و صفحه هر محتوای دیگر
- محتوای خود را سازماندهی کنید: صفحات را در یک سلسله مراتب منطقی قرار دهید. صفحات مرتبط را با هم گروهبندی کرده و مطمئن شوید که ساختار آنها به نحوه حرکت کاربران در سایت کمک میکند. به عنوان مثال یک صفحه محصول شاید تحت یک دسته از صفحات قرار گیرد که به نوبه خود در جستجوی اصلی سایت نیز موثر باشد.
این 3 مرحله توضیح داده شده در بالا برای هر دو نقشه سایت یکسان هستند اما در بخشهای بعدی نحوه سایت نقشه سایت اچ تی ام ال و ایکس ام ال را به طور متفاوت توضیح میدهیم.
ایجاد سایت مپ HTML
در ابتدا باید از یک طرحبندی ساده استفاده کنید. در واقع بهتر است یک صفحه جدید در وب سایت خود بسازید و آن را نقشه سایت بنامید. در ادامه نیز صفحات خود را فهرست کنید. از سرفصلها و زیرعنوانها برای دستهبندی صفحات خود کمک بگیرید و پیوندهای هر صفحه را نیز درج کنید. به طور مرتب این صفحه نقشه را با افزودن یا حذف محتوا به روز نگهدارید.
ایجاد سایت مپ XML
برای ایجاد این نقشه سایت اگر از CMS مانند وردپرس استفاده میکنید، میتوانید از ابزارها یا افزونههای آنلاین مختلف کمک بگیرید. البته میتوانید این را به صورت دستی نیز انجام دهید که ساختار آن بسیار ساده خواهد بود.
نقشه سایت خود را به موتورهای جستجو ارسال کنید. هنگامی که نقشه سایت ایکس ام ال خود را آماده کردید، باید آن را به موتورهای جستجو بفرستید. برای گوگل میتوانید این کار را از طریق سرچ کنسول انجام دهید. کافی است طبق مراحل زیر پیش بروید:
- وارد سرچ کنسول شوید
- وب سایت خود را انتخاب کنید
- در منوی سمت چپ روی نقشههای سایت کلیک کنید
- در این مرحله باید URL نقشه سایت خود را وارد کنید و آن را بفرستید
در نهایت اینکه نظارت و به روزرسانی دائمی را فراموش نکنید. به طور منظم نقشه سایت خود را برای هر لینک شکسته یا محتوای قدیمی بررسی کنید. هر زمان که صفحات جدید اضافه میشوند یا تغییرات قابل توجهی در وب سایت خود ایجاد میکنید، نقشه XML سایت خود را به روز نگهدارید. این عمل تضمین میکند که موتورهای جستجو همیشه آخرین اطلاعات سایت شما در دسترس دارند.
ایجاد سایت مپ با افزونه Yoast وردپرس
سایت مپ نقشه راهنمای وب سایت
شما با استفاده از افزونه نام برده شده میتوانید نقشه سایت بسازید. البته از این افزونه میتوان برای ایجاد نقشه XML استفاده کرد و این افزونه شرایطی ایجاد میکند که به صورت خودکار باعث به روزرسانی نقشه میشود. به طور معمول نقشههایی که در افزونه Yoast ساخته میشوند داینامیک هستند.
سخن آخر
نقشه سایت یک ابزار ضروری برای صاحبان وب سایت و موتورهای جستجو است؛ زیرا تجربه کاربر را افزایش میدهد، سئو را بهبود میبخشد و کشف محتوا را نیز تسهیل میکند. با درک انواع مختلف نقشه سایت و دنبال کردن مراحل ایجاد آن میتوانید مطمئن شوید که وب سایت شما ساختار خوبی دارد و به راحتی در نتایج موتورهای جستجو قابل مشاهده خواهد بود.
برای ایجاد نقشه سایت و حتی سئو سایت پزشکی، شرکتی وسئو فروشگاهی خود میتوانید از تیم شرکت دیجیتال مارکتینگ یکتا کمک بگیرید. این شرکت دارای افراد متخصصی است که در تمام حوزههای دیجیتال مارکتینگ فعالیت داشته و سابقه خوبی کسب کردهاند.